Dieta ketogeniczna

białko ser jajka dieta ketogeniczna co jeść jak ją przeprowadzać czy działa

Dieta ketogeniczna skutecznie redukuje masę ciała i wspomaga nasze działania w utrzymaniu niskiej masy ciała. Ma właściwości prozdrowotne i lecznicze.  Dieta ketogeniczna jest dietą niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, stanowi alternatywne źródło energii dla glukozy (cukrów). Pomaga w leczeniu chorób, usuwa procesy zapalne, stres oksydacyjny, prowadzi wyważoną gospodarkę energetyczną, wpływa na komórki i receptory. 

Dieta ta cechuje się wysoką zawartością tłuszczy, średnią ilością białka oraz niską ilością węglowodanów. Zadaniem diety jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, czyli zmuszenia organizmu do czerpania energii z tkanki tłuszczowej. 

Dzięki diecie keto możesz jeść i chudnąć

Zwana jest również ketogenną cechuje się wysoką zawartością tłuszczów, średnią ilością białek i niską ilością węglowodanów. Badania wskazują na wysoką skuteczność diety podczas okresu odchudzania. Dieta ketogeniczna prowadzi do spalania tkanki tłuszczowej, a to wszystko bez typowych dla tego okresu zjazdów energetycznych. 

Czym są ciała ketonowe? 

Ketony to doskonała alternatywa dla glukozy i kwasów tłuszczowych. To zdrowa energia. Ciała ketonowe powstają podczas spalania kwasów tłuszczowych. Brak węglowodanów w diecie utrudnia spalenie koenzymu A4, a z niespalonych cząsteczek koenzymu A4 powstają ketony: aceton, acetooctan i beta-hydroksymaślan. Brak węglowodanów diecie sprawia, że z kwasów tłuszczowych powstają właśnie omawiane ciała ketonowe. 

Ciała ketonowe zaspokajają 1/3 zapotrzebowania w energię już po 2-3 dniach, a po kolejnych kilkunastu kolejne 2/3 zapotrzebowania tym samym całkowicie pracując na utratę wagi w organizmie. 

Czym jest dieta ketogeniczna? 

dieta keto szybko pozwoli pozbyć się nadwagi twoja sylwetka będzie idealna

Dieta ta bazuje na doprowadzeniu do stanu ketozy tj. znacznego ograniczenia węglowodanów, tak aby organizm pobierał energię z rozkładu nagromadzonej tkanki tłuszczowej. W skrócie polega to na produkcji ciał ketonowych przez wątrobę. Niedobór cukru we krwi powoduje powstawanie malutkich cząsteczek energetycznych zwanych ketonami, które wytwarzane są z tłuszczu. Podczas diety ketony te stanowią paliwo dla naszego organizmu, a w wyniku ketozy następuje rozkład tkanki tłuszczowej, którą organizm wykorzystuje w celach energetycznych na bieżące potrzeby. 

Typy diety ketogenicznej: 

Dieta ketogeniczna występuje w kilku odmianach: 

  1. Standardowa (SKD) – kalorie w tej wersji rozkładają się na: 75% tłuszczów, 20% białek i 5% węglowodanów. Wysokobiałkowa – ta odmiana zawiera nieco zwiększoną ilość białka, rozkład kaloryczny: 60% tłuszczów, 35% białka i 5 % węglowodanów. 
  1. Cykliczna (CKD) – dieta obejmuje 5 dni ketogennych oraz 2 dni ładowania węglowodanami, z takiej wersji korzystają między innymi zawodowi kulturyści. 
  1. Ukierunkowana (TKD) – kolejna odmiana, która pozwala na włączenie większej ilości węglowodanów w okresie około treningowym. 

Zasady – jak stosować dietę ketogeniczną 

Stosując dietę ketogeniczną należy pamiętać o 4 głównych zasadach: 

  1. Ogranicz węglowodany – ciała ketonowe zostają wytwarzane przy warunku ograniczonej ilości cukrów we krwi, dzienna ilość spożywanych węglowodanów nie powinna przekraczać 20-50 gram. 
  1. Korzystaj ze zdrowych tłuszczów – im mniej przetworzone produkty tym lepiej, kategorycznie unikaj margaryn czy przetworzonych olejów – występują w nich tłuszcze trans, które nie są zbyt zdrowe dla naszego organizmu. 
  1. Nie przesadzaj z białkiem – górna granica zawartości białka w diecie to 35% wszystkich kalorii, zbyt duża ilość może utrudniać przejście w stan ketozy oraz obciążać nerki i wątrobę. 
  1. Stosuj Suplementację – podczas diety można się wspomagać preparatami witaminowo-minerałowymi. Eliminacja produktów zbożowych oraz części owoców może prowadzić do niedoborów. Jest to jednak kwestia indywidualna i zależy oczywiście od spożywanych produktów, występujących w diecie. Poza podstawowymi witaminami i minerałami możemy oczywiście stosować tabletki na odchudzanie – pamiętając oczywiście, że są one wyłączenie dodatkiem do zbilansowanej diety.  

Tłuszcze w diecie ketogenicznej 

Poza ilością spożywanych tłuszczów bardzo ważna jest ich jakość – czyli źródło pochodzenia. Dieta powinna dostarczać około 15 gram niezbędnych kwasów tłuszczów dziennie. Znajdują się one w: rybach, oleju lnianym, orzechach, nasionach oraz wielu olejach tłoczonych na zimno. 

tłuszcze w diecie keto masło oliwa smalec pozwalają schudnąć

Kolejna cześć powinna pochodzić z tłuszczów energetycznych, to znaczy takich, które dostarczą szybko niezbędnej energii do pracy całego organizmu. Zaliczają się do nich: masło klarowane, oliwa z oliwek, smalec oraz olej kokosowy. Popularnym napojem – który może zastępować śniadanie – jest kuloodporna kawa. Składa się ona z mielonej kawy, oleju MCT bądź kokosowego oraz masła klarowanego. Napój taki dostarcza pobudzającą kofeinę oraz średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowy, które szybką się wchłaniają. 

Produkty o dużej zawartości tłuszczu 

Żywność, na której oparta jest dieta wysokotłuszczowa, to głównie produkty zwierzęce, zdrowe tłuszcze roślinne, nieskrobiowe warzywa i umiarkowane ilości owoców ubogich w cukry.  

Mamy tu m.in. mięso, ryby (zwłaszcza tłuste), owoce morza, jaja, pełnotłuste mleko i jego przetwory, w tym masło i śmietana, oleje roślinne nie pozyskiwane z nasion, takie jak oliwa z oliwek, olej z awokado, olej kokosowy, orzechy, m.in. kokosowe, włoskie, migdały, pestki i nasiona oleiste, m.in. dyni, lnu, chia, awokado, zielone warzywa liściaste, m.in. cykoria, sałata, szpinak, warzywa kapustowate, takie jak kapusta, brukselka, brokuł, kalafior, warzywa psiankowate: papryka, bakłażan, pomidory, szparagi, ogórki, grzyby, owoce jagodowe, m.in. truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, borówki, zioła, przyprawy korzenne. 

Rodzaje kwasów tłuszczowych 

Istnieją cztery typy kwasów tłuszczowych:  

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy w wielu olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym), w tłustych rybach, ostrygach, tranie, nasionach lnu i słonecznika i w włoskich orzechach. 
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfituje oliwa z oliwek, olej rzepakowy i słonecznikowy, awokado i różne rodzaje orzechów 
  • nasycone kwasy tłuszczowe – obecne w znacznej ilości w oleju kokosowym i palmowym, tłuszczach zwierzęcych, maśle, smalcu, tłustych przetworach mlecznych 
  • kwasy tłuszczowe trans – naturalnie obecne w małych ilościach w produktach mleczarskich, wołowinie, jagnięcinie, powstają również w rafinacji oleju rzepakowego i procesie utwardzania olejów do postaci margaryny, są obecne w wyrobach ciastkarskich, produktach typu fast food, gotowych daniach, potrawach instant. 
kwasów omega-3 omega-6 omega-9 wspomagają dietę ketogeniczną

Produkty żywnościowe z dodatkiem tłuszczu lub olejów o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych lub trans mają zwykle aksamitną konsystencję i smak. Oleje roślinne bogate w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe wykazują dużą zawartość kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. 

Białko w diecie ketogenicznej 

Białka są jednym z głównych elementów budulcowych organizmu. Planując dietę dobrze jest pamiętać, że rodzaje i jakości białek są różne. Na przykład białka pochodzenia zwierzęcego, bogate we wszystkie aminokwasy wymagane przez organizm, zazwyczaj oferują większą wartość odżywczą niż białka roślinne. Przeczytaj więcej o aminokwasach. 

Dorosły potrzebuje codziennie około 1,1–1,3 grama białka na kilogram masy ciała. W związku z tym kobieta ważąca 60 kilogramów powinna spożywać go od 70 do 80 gramów dziennie. Zapotrzebowanie na białko dietetyczne zmienia się nieznacznie wraz z wiekiem i poziomem aktywności fizycznej. Nasza dieta powinna być różnorodna i zbilansowana również w odniesieniu do białek. 

  1. Ser – to pyszny sposób na codzienne spożycie białka. Ser z wysokiej jakości białkami z mleka jest cennym źródłem protein – do kanapek czy jako składnik dań. 
  1. Jajko jest lepszym źródłem białka niż się powszechnie uważa – nie wpływa na poziom cholesterolu w takim stopniu, jak tłuszcze. Ponadto białko w jajach jest skutecznie absorbowane, podobnie jak w produktach mlecznych i soi. 
  1. Ryby są bogate w białko. Do tego zawierają dużo zdrowych tłuszczów. Ryby z dobrymi kwasami tłuszczowymi omega-3 powinny być spożywane kilka razy w tygodniu. 
  1. Mięso, dzięki zróżnicowanemu składowi białek, mięso jest jednym z głównych źródeł białka. Jednak planując posiłki, należy zwracać uwagę na ilość i jakość zawartego w nim tłuszczu. Zalecenia mówią, że cotygodniowe spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa nie powinno przekraczać 500 gramów.
mięso i białko to podstawa diety keto
  1. Mleko zapewnia dobrą wartość odżywczą dzięki kazeinie i serwatce, które są bogate we wszystkie aminokwasy wymagane przez organizm. Mleko jest doskonałym źródłem białka: białko mleka zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów niezbędnych dla organizmu. Ponadto dobrze się wchłania, dzięki czemu nasze ciała efektywnie je wykorzystują. 
  1. Orzechy i nasiona są dobrym źródłem białka i mogą być używane do uzupełniania innych białek dietetycznych. Chociaż są bogate w energię, zawarte w nich tłuszcze są głównie zdrowe. Odpowiednią porcję dzienną stanowi zazwyczaj kilka łyżek. Mieszane orzechy i nasiona można dodawać do sałatek lub stosować do gotowania lub pieczenia. Alternatywnie można je zjeść jako przekąskę w ich naturalnej postaci. 
  1. Drób, czyli kurczak i indyk, które zyskują na popularności jako niezbędne dania na stole, są bogate w białko. Tworzą również posiłki o niskiej zawartości tłuszczu, chyba że tłuszcz zostanie dodany na etapie gotowania. 
  1. Soja, groch i fasola zawierają wszystkie aminokwasy wymagane przez organizm ludzki, w odpowiednich ilościach. Różne produkty spożywcze, takie jak teksturowane białko roślinne, są wytwarzane z soi. Produkty na bazie soi są szczególnie znanymi źródłami białka wśród wegetarian. Wysoką zawartość białka mają ponadto groch i fasola. Popularne wybory dla wegetarian, powinny być również preferowane przez mięsożerców, ponieważ mają niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka. 
  1. Pełne ziarna są bogate w białko. Wybierając chleb, preferuj opcje pełnoziarniste. Ponadto owsianka z mlekiem jest nie tylko smaczna, ale także bogata w białko. 

Węglowodany w diecie ketogenicznej 

Produkty spożywcze bogate w węglowodany (głównie pieczywo, makarony, ziemniaki, inne produkty zbożowe) zastępowane są produktami bogatymi w tłuszcz lub białko (m.in. mięso, ryby, jaja, sery). Dieta niskowęglowodanowa zaleca też spożywanie warzyw i owoców z niską zawartością węglowodanów (np. sałaty, brokuły, ogórki, szpinak, maliny, orzechy). 

Czy dieta ketogeniczna spala tłuszcz? 

Tak, dieta ketogeniczna odchudza. Jej ujemny deficyt kaloryczny oraz utrzymywanie jej w dłuższej perspektywie. Dieta ketogenna może (ale nie musi!) spełniać te warunki. Wejście w stan ketozy nie oznacza od razu deficytu kalorycznego, a jedynie niskie spożycie węglowodanów. Specyfika keto (supresja apetytu, wąski zakres produktów, duża ilość białka, brak słodyczy) może pomóc wejść w deficyt kaloryczny. Jednak można być w ketozie i przytyć lub po prostu nie chudnąć. Dowodem mogą być chociażby dzieci z padaczką lekooporną na keto, które potrafią na takiej diecie rosnąć.

dieta keto spala tłuszcz dzięki niej chudniesz

W kwestii przestrzegania diety sprawy się nieco komplikują. Z jednej strony keto wydaje się dietą-koszmarkiem (przynajmniej dla mnie) ze względu na brak pieczywa, makaronu, jakichkolwiek słodyczy, silne ograniczenie owoców, a nawet ograniczenie warzyw. Z drugiej strony oferuje możliwość spożywania dużej ilości mięsa, jaj, czy tłustego nabiału, co może być atrakcyjne dla wielu osób. Dodatkowym atutem może być też semimagiczna aura roztaczana wokół keto, przynależność do elitarnego grona ketonowców czy – paradoksalnie – ostry reżim takiej diety. Niektórym takie coś po prostu pasuje. 

Elektrolity w diecie ketogenicznej 

Niskie spożycie węglowodanów może obniżać poziom elektrolitów wpływając następnie negatywnie na samopoczucie. Dostarczanie organizmowi związków mineralnych jest tak samo ważne jak dostarczanie białka czy tłuszczów. 

SÓD 

Podczas diety ketogenicznej dochodzi do intensywnego wydalania sodu wraz z moczem oraz potem. Objawami niedoboru sodu są: bóle głowy, zmęczenie oraz trudności z koncentracją – czyli klasyczne dolegliwości grypy ketonowej. Dieta ketogeniczna bazuje na produktach nieprzetworzonych sprawiając, że niedobór sodu może się pogłębiać. 

Sód występuje w znanej wszystkim soli kuchennej – stanowi około 40% soli. Dzienna podaż sodu powinna wynosić około 3 gram, przy czym ilośc ta zwiększa się podczas intensywnej aktywności fizycznej. W trakcie pierwszych tygodni diety można zwiększyć podaż sodu do nawet 5 gramów dziennie. 

Standardowe spożycie sody w diecie wynosi około 2 gramów. Zwiększenie podaży tego minerału wymaga konsultacji lekarskiej w przypadku: niewydolności serca, nadciśnienia oraz choroby nerek. 

POTAS 

Wraz z wypłukiwaniem sodu uszczuplają się zapasy potasu. Dziennie zapotrzebowanie na ten minerał szacuje się na około 3 – 4,5 gramów dziennie. Niedobór potasu może objawiać się w postaci skurczów mięśni oraz nierytmicznej pracy serca. 

MAGNEZ 

Dzienna dawka magnezu powinna wynosić około 400 mg. Niedobór magnezu objawia się nocnymi oraz po wysiłkowymi skurczami mięśni. Poza dostarczanie magnezu drogą jelitową można wykorzystać drogę transdermalną korzystając z oliwek bądź kąpieli magnezowych. 

Czego nie należy jeść podczas stosowania diety ketogenicznej? 

Niestety jak prawie każda dieta, wymaga od nas pewnych wyrzeczeń i wyeliminowanie produktów, które dotąd często gościły na talerzu. Jeśli nie masz pewności czy dany produkt możesz jeść sprawdź zawartość węglowodanów. Zbyt duża ilość cukrów nie pozwoli wejść w stan ketozy – a tym samym cały wysiłek pójdzie na marne. 

Napoje słodzone – odtąd woda powinna być Twoim najlepszym przyjacielem. Dla smaku możesz dodać sok z cytryny, limonki czy miętę. 

Cukier – jeśli nie wyobrażasz sobie porannej kawy bez tego dodatku wybierz słodzik. 

Alkohol – w szczególności należy zrezygnować z drinków, które bazują na napojach z wysoką ilością cukru. Przy diecie ketogenicznej zauważa się zwiększoną podatność na alkohol – już kilka kieliszków mocniejszego trunku może podziałać na ciebie jak cała butelka podczas tradycyjnej diety. 

Pieczywo – niestety zbożowe pieczywo nie wchodzi w grę. Możesz natomiast przygotować własny keto chleb – wystarczy mąką kokosowa, jajka, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. 

Ryż i makaron – zawierają wysoką ilość węglowodanów, zamiast tego możesz zrobić frytki z kalarepy czy fasolki szparagowej. Również na makaron znajdziesz swój keto przepis. 

Dieta ketogeniczna wymaga ograniczenia produktów węglowodanowych, jednak z łatwością można znaleźć przepisy na wiele smakołyków – w tym lody czy ciasta, które można spożywać na keto diecie. 

Co należy spożywać podczas stosowania diety ketogenicznej? 

Stan ketozy wystąpi w momencie braku cukru we krwi, jasne się wydaje, że należy spożywać produkty, które cechują się niską zawartością węglowodanów. Na początku warto sporządzić sobie listę produktów dozwolonych w diecie ketogenicznej. 

Ryby i owoce morza – wybieraj zwłaszcza te tłuste – zapewnią Ci sporą ilość białka oraz zdrowych tłuszczów (min. omega-3), częste spożywania ryb morskich może zwiększyć zanieczyszczenie organizmu toksynami, jeśli masz taką możliwość wybieraj ryby dziko żyjące. 

Jajka – produkt, który może przygotować na wiele sposobów: gotowane, sadzone, w jajecznicy czy jako omlet. Oczywiście jeśli masz taką możliwość staraj się kupować jaja wiejskie od kur z wolnego wybiegu. 

Nabiał – w diecie mile widziane są sery, twaróg, niestety należy odpuścić mleko – zawarte w nim cukry mogą szybko podbić spożycie węglowodanów. 

Oliwa i oleje – dieta keto cechuje się wysoką zawartością tłuszczów, którą uzupełnia się oliwą z oliwek, olejem kokosowym oraz masłem klarowanym. Podczas tej diety korzystanie z wysokotłuszczowych sosów czy dipów jest jak najbardziej wskazane. Staraj się jednak przygotowywać je własnoręcznie, korzystając ze zdrowych źródeł tłuszczów. 

Orzechy i nasiona – bardzo dobre źródło tłuszczów oraz świetna forma przekąski. Wybieraj orzechy makadamia, pekan, brazylijski, włoskie, pistacje, migdały oraz nasiona słonecznika. 

Warzywa – w zdrowej diecie nie może oczywiście zabraknąć warzyw. Pierwsza zasada w wyborze keto warzyw to wybierać te, które rosną nad ziemią. Szczególnie polecane są zielone warzywa liściaste. W diecie powinny znajdować się: kalafior, brokuł, brukselki, cukinia, awokado, oliwki, papryka, jarmuż, szpinak, szparagi oraz sałaty.

awokado i inne warzywa są idealne w diecie ketogenicznej

Owoce – wraz z warzywami dbają o dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Z owocami podczas diety ketogenicznej trzeba jednak szczególnie uważać, aby nie przesadzić z ilością węglowodanów. Do niskowęglowodanowych owoców zaliczają się: jeżyny, truskawki, maliny oraz borówki. 

Herbata – każdego dnia pij szklankę zielonej herbaty, zawiera substancje oczyszczające organizm z toksyn oraz wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej.  

Dieta ketogenna dość mocno ogranicza składniki, które można wykorzystać w swoim jadłospisie. Nie oznacza to jednak monotonii czy dużej powtarzalności potraw – z dostępnych produktów można stworzyć zróżnicowane posiłki. Na początku pewną trudność może stanowić przestawienie się na dania o dużej zawartości tłuszczu, jednak z czasem taki sposób żywienia staje się naturalny.  

Głównym składnikiem potraw będzie przede wszystkim mięso – najlepiej o niskim stopniu przetworzenia, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Można spożywać wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, dziczyznę czy drób. 

Podstawę wielu dań mogą stanowić również ryby i owoce morza. Sprawdzą się szczególnie tłuste ryby, będące bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6: łosoś, makrela, węgorz, tuńczyk, śledź czy halibut. 

Ważnym elementem diety ketogenicznej są również wysokiej jakości tłuszcze w postaci oliwy z oliwek, masła czy oleju kokosowego, będącego bogatym źródłem oleju MCT, który prowadzi do zwiększenia ilości ciał ketonowych we krwi. 

Koniec diety ketogenicznej – co robić? 

Dieta ketogeniczna jest bardzo skuteczna w odchudzaniu, jednak nie zaleca się jeje stosowania przez dłużej niż 6 miesięcy bez nadzoru lekarskiego. Tak ja w początkowym etapie diety ketogenicznej organizm przestawia się na czerpanie energii z tłuszczów, tak teraz musi powrócić na czerpania energii z węglowodanów. 

Nagły powrót do wcześniejszych nawyków żywieniowych może skutkować szybkim przyrostem wagi – czyli efektem jojo. Aby się przed nim uchronić stopniowo włączaj węglowodany do swojej diety według poniższych wskazówek. 

Powoli zwiększaj węglowodany 

Nie wracaj od razu do spożycia wysokich ilości węglowodanów. Zamiast tego możesz każdego dnia dodawać do swojej diety około 10 gram węglowodanów, aż osiągniesz ich optymalną ilość. Należy kierować się ogólnymi zasadami zdrowego żywienia – czyli omijać produkty bogate w cukier: słodycze, napoje słodzone, desery mleczne, wyroby cukiernicze.  

Zacznij od dodania produktów węglowodanowych z okresie około treningowym. Następnie dodawaj kolejne porcje do pozostałych posiłków. Produkty węglowodanowe powinny zawierać ich zdrowe formy – najlepiej takie, które się długo wchłaniają: kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, słodkie ziemniaki, pieczywo razowe.  

Błonnik 

Błonnik wspomaga odchudzanie oraz utrzymanie wagi po okresie redukcji. Pokarmy bogate w błonnik dłużej utrzymują się w układzie pokarmowym, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości. Błonnik spowalnia również wchłanianie węglowodanów zapobiegając gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi, co jest bardzo istotne przy włączaniu ich do posiłków po diecie ketogenicznej. 

Świetnym źródłem błonnika są owoce, warzywa, nasiona, otręby oraz rośliny strączkowe. Spożywaj również produkty pełnoziarniste jak płatki owsiane, kasze jęczmienną oraz komosę ryżową. 

Nawodnienie 

Woda odgrywa ważną rolę w regulacji temperatury ciała, funkcjonowaniu mózgu, transporcie składników odżywczych oraz trawieniu. Przyjmuje się, że dziennie powinnyśmy wpijać minimum 2 litry wody. Ilość ta zależy jednak od aktywności fizycznej oraz rodzaju wykonywanej pracy. Najprostszą zasadą, jest spożywanie tyle wody, aby w ciągu dnia nie czuć pragnienia. 

Skuteczność diety ketogenicznej 

Dieta ketogeniczna, choć wiąże się z licznymi korzyściami jej stosowania, na początku może być źródłem problemów, szczególnie dla osób, które do tej pory spożywały duże ilości węglowodanów. Odzwyczajenie się od cukrów oraz przejście na dietę opartą w głównej mierze na tłuszczach bardzo często powoduje występowanie nieprzyjemnych skutków ubocznych. Należą do nich bóle brzucha, silne uczucie głodu, nieustanne zmęczenie, zaparcia i ogólne obniżenie samopoczucia. Choć wszystkie objawy powinny minąć maksymalnie po kilku tygodniach od wprowadzenia diety ketogenicznej, mogą być uciążliwe i utrudnić trzymanie się założeń tego modelu żywienia. 

  1. Zapewnia szybką redukcję tkanki tłuszczowej – w stanie ketozy organizm zaczyna korzystać z tkanki tłuszczowej jako głównego źródła energii potrzebnej mu do funkcjonowania. Efektem jest przyspieszone tempo utraty wagi i wyszczuplenie ciała nawet w najbardziej problematycznych miejscach, takich jak talia czy uda. Dieta ketogeniczna umożliwia chudnięcie w znacznie krótszym czasie, niż w przypadku standardowej diety redukcyjnej. 
  1. Zmniejsza apetyt – podczas stosowania diety opartej głównie na tłuszczu rzadko odczuwa się głód, a łaknienie znacznie spada. Ułatwia to zachowanie mniejszych porcji posiłków i utrzymanie deficytu kalorycznego, potrzebnego do zrzucenia zbędnych kilogramów. 
  1. Pomaga w utrzymaniu niskiej wagi ciała – dieta ketogeniczna chroni przed wahaniami wagi i efektem jojo, ponieważ zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Wynika to z przyzwyczajenia organizmu do wykorzystywania tłuszczu w celach energetycznych. 
  1. Redukuje uczucie zmęczenia – znajdując się w stanie ketozy rzadko odczuwa się zmęczenie, można zauważyć wzrost energii nie tylko fizycznej, ale i umysłowej. Poprawia się także jakość snu. 
  1. Poprawa samopoczucia – zrezygnowanie z węglowodanów skutkuje także polepszeniem nastroju, co dla wielu osób jest ważną korzyścią. 
  1. Pozytywny wpływ na zdrowie – dieta ketogeniczna jest zalecana dla osób zmagających się z różnymi chorobami, w tym z lekooporną padaczką, zespołem policystycznych jajników, insulinoopornością, chorobami autoimmunologicznymi czy niektórymi nowotworami. Ponadto obniża ona poziom cholesterolu i cukru we krwi i zapobiega chorobom serca. Reguluje też ciśnienie tętnicze krwi. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *